Species Spotlight: Camponotus Barbaricus
Beetje laat, maar deze week doe ik de species spotlight over de Camponotus Barbaricus.
Een paar maanden geleden heb ik mijn kolonie aangeschaft, een koningin van vorig jaar met 16 werksters. In de tijd dat ik ze heb, zijn ze gegroeid van 16 naar 22 werksters. Ik ben steeds meer gaan genieten van deze soort. Hoewel ik zelf nog niet veel soorten heb, springt de Camponotus Barbaricus er voor mij echt uit. Het zijn grote, mooie mieren die, naar mijn ervaring, erg actief zijn. Er is altijd wel iets te zien in de buitenwereld.
Algemeen:
Camponotus Barbaricus zijn indrukwekkende, grote mieren die oorspronkelijk uit de mediterrane regio komen. Hierdoor hebben ze een voorkeur voor warmere klimaten. Volwassen werksters kunnen tot 1,5 centimeter groot worden, met een opvallend zwart lichaam en een glanzende, vaak lichtbruine gaster. Ze zijn niet alleen prachtig om te zien, maar vertonen ook interessante gedragingen.
Activiteit:
Camponotus Barbaricus is over het algemeen een actieve soort. Ze zijn vooral 's nachts druk in de weer, wat het moeilijk maakt om ze te observeren. Maar uit mijn ervaring zijn er overdag ook altijd een paar mieren op onderzoek uit.
Agressiviteit:
Deze soort is over het algemeen niet erg agressief. Ze verdedigen hun nest wel, maar zullen niet snel aanvallen zonder dat je ze eerst lastigvalt. Dit maakt ze relatief eenvoudig te houden, zelfs voor beginners. Persoonlijk heb ik gemerkt dat bij de kleinste verstoringen er altijd meer beweging in de werksters komt en dat ze dan op alert staan. Elke keer als ik in de buurt kom met iets nieuws, gaan ze het helemaal onderzoeken, bijten en (wat lijkt op) steken.
Setup:
Momenteel heb ik ze in een "Tubs and tubes setup", omdat het nog geen grote kolonie is.
Temperatuur en verwarming:
Camponotus Barbaricus heeft een voorkeur voor temperaturen rond de 25-28 graden Celsius. Helaas heb ik ze nog niet echt verwarmd gehouden. Ik ben nu bezig met de afbouw naar de winterperiode en ben van plan om in het nieuwe jaar een warmtekabel te kopen, zodat ze volgend jaar goed kunnen groeien.
Voeding:
Uit ervaring blijkt dat Camponotus Barbaricus, net als de meeste Camponotus-soorten, een grote voorkeur heeft voor suiker. Daarnaast hebben ze altijd toegang tot een extra waterbuisje waar ze regelmatig gebruik van maken om te drinken.
Groei:
Camponotus Barbaricus groeit relatief langzaam. Het kan maanden duren voordat de koningin haar eerste werksters produceert. Daarom ben ik erg blij dat ik een kolonie heb gekocht die al werksters had. Ik hoop dat ze na de winter weer lekker verder gaan groeien en uitgroeien tot een mooie kolonie.
Persoonlijke ervaring:
Mijn avontuur met de Camponotus Barbaricus begon een paar maanden geleden, en het is in deze korte tijd een bijzondere ervaring geweest. Toen ik de kolonie met de koningin en 16 werksters ontving, was ik meteen onder de indruk van hun schoonheid en grootte. De groei van de kolonie van 16 naar 22 werksters is ook een mijlpaal geweest. Elke nieuwe werkster voelt als een overwinning, zeker omdat het een langzaam groeiende soort is. Ik kijk ernaar uit om te zien hoe ze zich verder ontwikkelen en hoop dat ze na de winter een grote sprongetje in groei gaan maken.
Reactie plaatsen
Reacties