Blogs

Op deze pagina vind je leuke en interessante blogs over het mierenhouden. Veel leesplezier!

Wat to doen met je mieren in de winter?

De wintermaanden komen er weer aan!

Dat betekent niet alleen de verwarming weer aan, maar voor veel soorten zal er weer het één en ander veranderen. Maar wat, en waarom? Daar vertel ik je in deze blog over. 

 

In de natuur zijn mieren gedurende de warmere tijden van het jaar super actief. Maar tijdens de wintermaanden verandert dit. In de wintermaanden gaan veel mieren in een winterrust en trekt de kolonie zich terug. Er komen geen werksters meer buiten het nest en ze eten in deze periode ook weinig. Ook is er weinig sprake van ontwikkeling bij de kolonies. 

Dit geldt echter niet voor alle soorten. Tropische soorten zijn hier een uitzondering op. De meest gehouden tropische mierensoort en tevens heel gemakkelijk te houden soort is de Camponotus Nicobarensis. Tropische soorten leven in de natuur in gebieden waar de temperatuur gedurende de winterperiode nauwelijks verandert. Deze soorten werken het hele jaar keihard door. Het is belangrijk om jouw mierenkolonies op de juiste manier te verzorgen tijdens de wintermaanden. Voor tropische soorten betekent dit dus, dat er niets veranderd hoeft te worden. Je kunt gewoon doorgaan met de verzorging die je ze het hele jaar bied en ook de warmtekabel mag aan blijven. Maar voor de andere soorten moet er wel het één en ander gebeuren. De warmtekabel kan uit en de temperatuur mag dalen tot 5-10 graden Celsius. Dat klinkt heel raar, maar is het beste voor de mieren. Ze hebben hun rust eens in het jaar hard nodig om daarna weer hard aan de slag te kunnen. Je kunt je mieren dus ook in je schuur zetten en er voor een paar maanden niet/nauwelijks naar omkijken. Ze hebben nou eenmaal bijna niks nodig. Zorg wel dat er altijd water beschikbaar is. Op deze manier boots je voor jouw soorten de natuur het beste na. Je kunt als het voorjaar aanbreekt, de temperaturen en het voedsel weer rustig opbouwen. Je zult dan ook zien dat ze weer een stuk actiever beginnen te worden. Voor veel mierenhouders zijn de wintermaanden wel wat saaier dan bijvoorbeeld de zomermaanden. Je ziet minder activiteit bij je kolonie. Zo zie je geen werksters in de buitenwereld en ook in het nest valt weinig te zien. Maar wat ik persoonlijk leuk vind aan deze periode, is dat je je weer kan verheugen op de warmere maanden waarin je weer veel activiteit en ontwikkeling kan zien bij jouw soorten. Natuurlijk is dit allemaal niet aan de orde bij tropische soorten. Dat maakt het dan ook nog aantrekkelijker om een tropische soort aan te schaffen! Zo heb je gedurende het hele jaar altijd wel iets te bewonderen! Dat maakte het voor mij ook nog aantrekkelijker om Camponotus Nicobarensis te kopen en later ook Polyrhachis Dives, een wevende tropische soort! Dus ondanks dat er bij veel soorten in de wintermaanden minder activiteit te bewonderen is, zijn er genoeg tropische soorten waarbij dit zeker niet het geval is. En in de wintermaanden kun je alvast bedenken welke soorten je gaat kopen als de warmere tijden weer aanbreken! :)

Lees meer »

Welkom bij Messor (cephalotes)

Beste mierenvrienden 

Mijn naam is Henry en hou een paar leuke mierensoorten en nog niet zolang geleden heb ik ontdekt dat het houden van messor soorten ook erg leuk kan zijn. Ook vooral omdat er zoveel verschillen in kunnen zitten en nu had ik bedacht om meer van de mooiste hobby met elkaar te delen. En heb daarom een kolonie gekozen om hier uit te lichten en er wat over te vertellen.

Persoonlijk vind ik het houden en observeren van mijn mieren de mooiste hobby die er is en spaar dan ook om soorten te kunnen kopen die ik erg leuk vind 

Ik vind het leuk om een van mijn passies met andere te delen en zo iedereen heel enthousiast te maken voor deze hobby dus nu volgen er enkele foto's van mijn eigen kolonie en daarna wat wetenswaardigheden, en wat dingen over de kolonie zelf.

Messor cephalotes 

Ik heb deze kolonie nu ruim een jaar en deze doet het heel goed.

Ik vind het vooral fijn omdat ze niet veel worden aangeboden en vaak ook niet echt goedkoop zijn.

De laatste 5 jaar ben ik pas met messor soorten begonnen en ondanks dat het stresskippen zijn is het heel interessant om ze te houden en te zien groeien.

Mijn kolonie eet uiteraard zaden en krijgt ook dode insecten.

En binnenkort krijgen ze ook een nieuwe setup.

 

 

 

Wat info over Messor cephalotes:

Koningin is 22-25 mm

Werksters zijn 5-19 mm

Verspreidingsgebied is oost Afrika, Kenia, Tanzania en Ethiopië 

Kleur rood met zwart

Temperatuur 26-27 graden

 

 

Schrijver, Henry

Lees meer »

Mierensoorten in het buitenland

Ik ben de afgelopen 3 weken op vakantie geweest naar Indonesië. Ik heb daar heel erg veel verschillende soorten dieren gezien, en ook vooral heel veel verschillende soorten mieren. Er zijn op Indonesië zelfs onbekende soorten, omdat er gewoon teveel soorten zijn om allemaal te identificeren en een naam te geven. Zelf heb ik ook nog wat koninginnen weten te vangen, al weet ik niet welke soorten dit zijn. Op Bali kwam ik een heel groot nest tegen van Polyrhachis Dives, een weefmier. Ik herkende deze soort direct, omdat ik deze soort zelf ook heb. Het leuke aan deze soort is dat ze zelf hun nest 'weven'. Dit doen ze door hun larven als lijmpistool te gebruiken om zo stukjes materiaal aan elkaar te plakken. De kolonie die ik op Bali zag, had hun nest gemaakt in een lantaarnpaal. Het was leuk om te zien hoe enorme aantallen werksters de paal op en neer klimden. Sowieso vond ik veel mieren in Indonesië erg bijzonder qua uiterlijk. Bijvoorbeeld zogenaamde Odontomachus soorten kwam je daar tegen, die beter bekend staan als 'trapjaw ants', vanwege hun kaken die helemaal uit elkaar staan. Maar ook fel gele soorten, zag je daar veel, bekend als 'yellow crazy ants'. Een soort die ik misschien wel het leukste vond om in het wild te zien, was Carebara Diversa. Dit is een mierensoort die erg geliefd is onder mierenhouders, vanwege hun gigantische majoren. Er was een spoor van hele kleine mieren, met daartussen een gigantische mier die geëxporteerd werd door de kleine werksters. Deze majoor is gigantisch, wel even groot als je vingertop. Deze soort staat ook nog wel op mijn lijstje om te houden. Ik zag ook nog heel veel andere soorten die er bijzonder uitzagen, maar niet te identificeren vielen omdat ze simpelweg nog nooit benoemd zijn. Ik heb een aantal dagen op een boot doorgebracht tijdens mijn vakantie, en hier vlogen op één van de avonden toevallig allemaal kleine koninginnen uit. Hier heb ik er zes van weten te vangen. Het lijkt erop dat deze soort te identificeren valt, maar om zeker te zijn van de soort moet ik nog even de eerste werksters afwachten. Hetzelfde geldt voor 3 andere koninginnen van andere soorten. Ik ben benieuwd of de gevangen koninginnen het goed zullen doen en een mooie kolonie kunnen stichten, wat in natuurlijk erg hoop. Ik heb namelijk ook een koningin weten te vinden van de Polyrhachis Dives, dus als die koningin succesvol een kolonie weet te stichten zou dat natuurlijk erg leuk zijn. Ik ben inmiddels weer thuis, en alle koninginnen hebben de reis weten te overleven, het was namelijk opgeteld wel ruim 20 uur vliegen. Het is nu alleen maar afwachten en hopen dat de koninginnen het goed zullen doen, maar ik heb al wat eitjes gezien, dus ik heb er alle vertrouwen in dat dat helemaal goedkomt. Je merkte wel dat de diversiteit van de natuur in Indonesië veel groter is dan in Nederland, aangezien er alleen al zoveel meer mierensoorten zijn.

Geschreven door Levi

 

Lees meer »

Mierenhouden - Vergelijking tussen soortjes

Laatst weer een leuke bestelling geplaatst! 3 nieuwe soortjes binnengekregen. Een Pheidole Pallidula (Dikkopmier) kolonie van 1 koningin en 5 werksters, een Camponotus Barbaricus (Reuzenmier) kolonie van 1 koningin en 8 werksters en een Messor Ibericus koningin (Oogstmier) . 
Toen ik ze binnen kreeg, viel me direct op hoeveel deze soorten verschillen in grootte. Pheidole Pallidula staat bekend als een kleine, maar razendsnel groeiende soort. Camponotus Barbaricus staat erom bekend dat hij reusachtig is en trager groeit dan de Pheidole Pallidula. Wanneer je deze twee soorten naast elkaar houdt zie je dat een werkster van Camponotus Barbaricus velen malen groter is dan de koningin van Pheidole Pallidula. Dit vind ik persoonlijk erg leuk om te zien.

Ik heb dus ook koninginnen ontvangen van Messor Ibericus. Dit is, net als de welbekende Messor Barbarus, een oogstmier. Ik hoop dat ze het bij mij goed gaan doen en snel een kolonie kunnen opstarten. Ik zag bij aankomst dat er al behoorlijk wat eitjes veranderd waren in larven, dus de eerste werkster zal niet super lang meer op haar laten wachten!
Toen ik mijn Camponotus Barbaricus wat eten en drinken aanbood, namen ze dat direct gretig aan. Je zag hoe het gaster (achterlijf) van elke werkster en zelfs de koningin een beetje doorzichtig werd, doordat ze zich volzogen met het suikerwater! Dat zie je bij grote soorten dan weer beter dan bij kleine soorten. Het groter worden van het gaster na het drinken van suikerwater, maar ook omdat je ze makkelijker kunt observeren, wat voor de beginnende mierenhouder wel prettig is maakt het voor mij dat ik grote soorten erg gaaf vind. Maar ook kleinere soorten als Pheidole Pallidula zijn super leuk in mijn opinie. Veel van de kleinere soorten groeien razendsnel, Pheidole Pallidula is er daar zéker één van. Daarnaast krijgt Pheidole Pallidula zogenaamde 'majoren'. Dat zijn grotere werksters voor het bewaken van het nest, het broed en de koningin. Bij deze soort krijgen majoren een gigantische kop, vandaar de Nederlandse benaming Dikkopmier. Dit soort majoren worden al snel geboren, zij laten dus ook niet lang op zich wachten.

Lees meer »

Mierenhouden - wat zijn goede starters?

In deze blog lijkt het mij leuk om het te hebben over geschikte en uiteraard leuke mieren om deze hobby mee te starten. Ik licht graag toe wat goede mieren zijn om mee te starten en wat mijn eigen ervaring hierbij is. 

Ik ga het hebben over de Messor Barbarus (Oogstmier) en de Camponotus Nicobarensis (Reuzenmier of Timmermansmier). Deze twee leuke soorten zijn één van mijn eerste mierensoorten waarmee ik begon en ik houd ze nu nog steeds. Vanuit mijn ervaring kan ik zeggen dat het hele leuke en makkelijke soorten zijn om het mierenhouden mee te starten. Beide soorten hebben in mijn ogen erg bijzonder gedrag, waar ik me over heb verwonderd. Ik kan deze twee soorten dan ook aan iedereen aanraden en ik zal in deze blog vertellen waarom dat zo is en wat mijn verdere ervaringen zijn met deze leuke soorten.

Laat ik beginnen met de Messor Barbarus. Voor mij is de Messor Barbarus een hele leuke beginnerssoort. Dat is omdat het geen lastige mieren zijn om te houden en het gedrag erg gaaf is om te bewonderen. De Messor Barbarus is een mierensoort die van zaden leeft, dus het enige wat ik hoef aan te bieden is af en toe wat zaden. Dat maakt het houden van deze soort voor mij, maar eigenlijk voor iedereen, totaal niet ingewikkeld. Ik vind het gedrag van deze soort erg bijzonder, omdat je kan zien hoe werksters zaden naar het nest slepen. Daarbij is Messor Barbarus polymorph, dat houdt in dat de werksters heel erg in grootte kunnen variëren, wat er in mijn opinie heel leuk uitziet. Ik kan je aanraden om bij Messor Barbarus gebruik te maken van een warmtemat of warmtekabel. Ondanks dat het niet noodzakelijk is voor deze soort is het wel aan te bevelen. De mieren doen het simpelweg veel beter als je gebruik maakt van een warmtebron. In mijn ervaring is de Messor Barbarus een mierensoort die erg actief is, bijzonder gedrag vertoont en helemaal geen hoge eisen stelt. Dit maakt het dat deze soort voor iedereen een leuke starterssoort zal zijn. Ik kan je overigens aanraden om jouw Messor Barbarus kolonie in het licht te houden. Ik hield mijn eerste Messor Barbarus kolonie in het donker. Het nadeel hieraan is, dat áls je ze stoort, de koningin hier erg onrustig van wordt. Als je ze in het licht houd, zal je dit probleem niet krijgen, omdat het ze minder stoort als je in het nest kijkt.

De andere starters mier die ik heel erg leuk vind en iedereen kan aanbevelen, is Camponotus Nicobarensis, ook wel de Reuzenmier of Timmermansmier genoemd.

Lees meer »

Mierenhouden - wat is dat nou eigenlijk?

Mierenhouden, wat is dat nou eigenlijk? Voor velen klinkt het gek, want wat is er nou leuk aan mieren? En hoe begin je aan het houden van mieren? Dit soort vragen krijg je snel als je verteld over deze hobby.

Veel mensen weten niet wat het oplevert als je begint aan deze hobby. Het is namelijk een hele unieke hobby, omdat het doel van mieren houden is om je kolonie groter te krijgen en goed te verzorgen. Ik ken niet veel huisdieren die met steeds meer zijn als je ze goed verzorgt, dat is wat het voor mij een erg unieke hobby maakt. Het is leuk om de progressie te zien bij een kolonie als je ze goed verzorgd. Je zult merken dat je daar echt voldoening uit haalt. Toen ik eraan begon, had ik er gelijk veel plezier in en wilde ik alleen maar het beste voor de mieren doen. Ik vind persoonlijk het fijne aan deze hobby, dat het verzorgen nauwelijks tijd en energie kost. Maar je beleefd er wel constant plezier aan. Want zoals je misschien wel weet, werken mieren dag en nacht door. Je ziet dus altijd wel iets gebeuren. En ook wanneer er niks gebeurd, is het fascinerend genoeg om naar de koningin te kijken en te zien hoe de eitjes ontwikkelen. Want eitjes komen niet zo maar uit. 

Nadat het eitje is gelegd, moet het eerst nog door ontwikkelen naar een larve, waarna het een pop wordt. Nadat het eitje een pop is geworden, is de eerstvolgende fase de mier zelf. Het is wel belangrijk dat je de kolonie goed verzorgt en ze genoeg voedingsstoffen binnen laat krijgen, zodat onder andere het broed goed kan ontwikkelen.
Maar hoe verzorg je zo'n kolonie nou goed en hoe begin je? Als eerste is het belangrijk om te weten hoe je start met het houden van mieren. Het is heel erg simpel om hieraan te beginnen, want met een starterset van AntsIncMania ben je voor de eerste maanden al klaar. Ik ben ook begonnen met een starterset en dat vond ik fijn, omdat je weet dat je alles in één keer hebt. Ik hoefde daarom ook niet na te denken of ik nog spullen mistte om te beginnen. Ik ben begonnen met de soort Lasius Niger, oftewel de zwarte wegmier. (de meest voorkomende soort in Nederland).

Dit is één van de makkelijkste soorten, en hierbij kan je eigenlijk niet écht de fout in gaan. Ik was best jong toen ik mijn eerste kolonie ontving, maar ook toen vond ik het simpel om te onderhouden; er valt eenmaal ook weinig te onderhouden. Na een tijdje wilde ik een nieuwe soort proberen, omdat ik de hobby erg leuk vond. Ik koos voor Messor Barbarus, en daarna volgden al vrij snel nieuwe soorten. Zoals ik al zei is een AntsIncMania starterset in mijn ogen hét begin aan deze hobby, maar je zult je vast afvragen wat er in zit en waarom het geschikt is voor de mieren. Allereerst zitten bij de startersets de mieren inbegrepen. Alle sets bevatten verschillende mierensoorten, en juist omdat ze veel verschillen van elkaar vind ik dat heel leuk. Daarnaast vind je in de startersets ook een mini buitenwereld of een AntCombo Medium, dat is een nest en een buitenwereld voor de mieren in één, en 2 extra reageerbuisjes. Deze reageerbuisjes zijn ervoor om jouw mierenkolonie nieuw water te kunnen bieden wanneer dit op is uit het reageerbuisje waar de mieren in zitten, maar geen zorgen. Het water in een reageerbuisje gaat meestal maanden mee, dus de extra buisjes zijn voor op langere termijn. Ook zit er in de sets een 1ml liquidfeeder. Dit kun je vullen met suikerwater, zodat de mieren hieruit kunnen drinken. 

Suikerwater is, samen met proteïne en water, het belangrijkste voor de mieren, want mieren hebben suiker nodig. Dan vind je 2 jellycups in de starterset. Deze jelly's bevatten ook suikers en is dus een alternatief voor suikerwater, die je vooral voor grotere kolonies kunt gebruiken, om ze in één keer allemaal van suikers te voorzien. Een product wat eigenlijk een 'must' is bij het mieren houden, is een pincet. Hiermee kun je makkelijk insecten of fruitvliegjes aanbieden aan jouw kolonies, zonder te moeten priegelen met jouw vingers. Ook kun je met een pincet afval uit de buitenwereld halen, wat de mieren hebben weggebracht. Zo hou je het voor de mieren schoon. Omdat het pincet uit de starterset 'softtouch' is, kun je ook mieren oppakken, wanneer die zijn ontsnapt omdat jij even niet oplette, zonder de mieren pijn te doen. Er zijn verschillende startersets, met verschillende mierensoorten. Afhankelijk van de mierensoort, krijg je wat die soort nodig heeft. Met deze startersets leer je gelijk wat mieren nodig hebben om uit te groeien tot een grotere kolonie. En precies dat proces kun jij volgen, bij jouw kolonie. Ik wist eerst ook nog niet zo goed hoe ik kon beginnen met het houden van mieren, maar mede door een starterset kon ik gelijk goed beginnen en leerde ik gelijk veel over de behoeftes van mieren. Ik vind het leuke aan het houden van mieren, dat je nu een inkijkje krijgt in hoe mieren te werk gaan en wat elke mier nou eigenlijk doet. Dat kun je allemaal bewonderen in het mieren houden. In het nest zie je hoe mieren het broed en de koningin beschermen en in de buitenwereld zie je hoe mieren het door jou aangeboden voedsel meeslepen naar het nest. Dit gaat eigenlijk 24/7 zo door, en deze cyclus vind ik persoonlijk het leukste om te zien van de mieren, hoe ze bezig zijn om hun functie voor de kolonie te blijven volbrengen. En juist die cyclus volg je heel gemakkelijk, wanneer je maar wilt, bij het houden van mieren. Dit vond ik in het begin het meest fascinerend, en nog steeds.

 

Geschreven door Levi

 

Lees meer »